Ökofalu elképzelés

  • Ha megtehetném, hogy nem számít a pénz, azt a munkát végezném, amit most, vagy valami mást, máshol?
  • Van olyan készségem, tudásom, jártasságom, ami egy közösség számára hasznos lehetne? Olyan, amit szeretek, de a mindennapi megélhetésért végzett munkámban nem tudok kihasználni, mert nincs rá szükség, vagy nem fizetik meg?
  • Szeretnék többféle dolgot csinálni, színesebb életet élni?
  • Szeretném, ha hosszútávon több szabadidőm lenne, amelyben hobbijaimmal, kreatívabb dolgokkal is foglalkozhatok?
  • Szeretnék a lehetőségekhez képest önellátó módon élni, függetlenedni a
  • (ki)szolgáltatótoktól?
  • Szeretném a gyerekeimet másként, a  közösségben, a valódi életben tanítani, és nem  a megszokott iskolai nevelésben, képzésben  részesíteni?
  • Szeretnék természetközelibb, (környezet)tudatosabb, fenntarthatóbb életet élni?
  • Szeretnék egészségesebben élni, minőségi táplálékot enni?
  • Fontos számomra a közösség, a spiritualitás, a személyes fejlődésem?


Miközben ezek a kérdések foglalkoztattak, egyre inkább körvonalazódott bennünk, hogy a válaszokat, a megoldást ezekre a kérdésekre nem találjuk meg a jelenlegi elszigetelt városi életterünkben, de még csak úgy sem, ha magunkban  leköltözünk vidékre egy faluba, esetleg egy nagyobb tanyára. Ezeket csak úgy tudjuk megvalósítani, ha összefogunk másokkal, és közösséget alkotva indulunk el.

2012 tavaszán indítottuk Héregen a SzuperVályog & PermaKultúra Bemutató és Oktató Központ alapjainak lerakását.
Mivel a környékbe beleszerettünk, az az álmunk, hogy a közelben mások is letelepedjenek, és alakítsunk egy önellátó közösséget, egy a természettel összhangban lévő, a permakultúrán alapuló ökofalut, hogy megvalósíthassuk fenti céljainkat.
Az Ökotársulás által kidolgozott rendszerrel szeretnénk kombinálni az elképzeléseket, azaz lenne, aki leköltözne, és lenne, aki maradna a városban, de a csapat részét képezné. A városiak támogatnák a leköltözőket, az első leköltözők pedig cserébe ellátnák őket bioélelmiszerrel, illetve előkészítenék a terepet a további leköltözni kívánók számára. 

Héreg
a Gerecse karéjában, kiváló mikroklímájú helyen fekszik. A falu ápolt, gyönyörű fekvésű zsákfalu. A medvehagyma-rajongók által jól ismert Gerecse-túra a faluból indul. A Szupervályog-Központ a falu külterületén, közvetlenül a Gerecse egyik nyúlványát képező dél-nyugati fekvésű domboldalon kap helyet, közművektől mentes, csendes, erdővel határolt külterületen.

Ez nemcsak a hely szépsége és egészséges klímája miatt fontos, hanem azért is, mert a jelenleg nomád körülményekkel szolgáló terület a különböző formájú és funkciójú szupervályog-épületek és kerti létesítmények bemutatásán túl modellként fog szolgálni arra is, hogy milyen módszerekkel tehetjük a lakóhelyünket önellátóvá. A leendő ökofalu közösségének hosszú távú célja ugyanis, hogy olyan komplex, autonóm rendszert alakítson ki, amelyben az organikus építészeti módokat kiegészítve fontos szerepet kap az alternatív, megújuló energiák alkalmazása, az önellátó, takarékos és környezetkímélő víztisztítás és vízgazdálkodás, és az önfenntartó biogazdálkodás, azaz a permakultúra bevezetése is.

A területen esővíz és használt víz (szürkevíz) gyűjtő rendszert, komposzt WC-t (alomszéket), megújuló energiákat - napkollektort (barkácsoló kedvűek házi készítésű sörkollektort), napelemet, szélenergiát - fogunk alkalmazni a jövőben. Nagyon jó hatásfokú és kellemes belső klímát biztosító tömegkályhát is szeretnénk majd építeni.
A permakultúra alapelvein és a biodinamikus gazdálkodáson alapuló
biokertészkedésbe, növénytermesztésbe és állattartásba is mihamarabb belekezdünk.
Fontosnak tartjuk a terület tisztán tartását, az egészséges és természetes környezet megőrzését, a minimális hulladéktermelést, szelektív hulladékgyűjtést, hulladékhasznosítást, újrafelhasználást is. A területen kerüljük a környezetre ártalmas vegyszerek használatát, és lehetőleg egyszerű, a természetet nem károsító tisztító- és illatszereket használunk.