Mentés - Ökoskanzen Teveház

https://sites.google.com/a/szupervalyog.com/szivarvanyfalu/okoskanzen/Sziv%C3%A1rv%C3%A1ny%20Falu-B%C3%BAboskert%20l%C3%A1tv%C3%A1nyterv_2019.jpg
...a jövőből Gerecse-karéjában

A Dunántúli Gerecse-hegység karéjában, Héreg falu szélén fekszik a Hosszúhegynek nevezett szőlőhegy. Szántókkal körülvett, lankás-szelíd domboldal, a Gerecse egyik nyúlványa, amely észrevétlenül kapaszkodik a tekintélyt parancsoló, gyönyörű ősfákban és szarvasokban gazdag fő hegyvonulathoz. Közel a „vadonhoz”, a régi, többnyire elhagyatott présházakkal tarkított teleksor legvégében fekszik az általunk Szivárvány Falunak elnevezett, majdani önellátó ökofalucska központja. A terület a projektgazdák lakóhelye, egyben a -> SzuperMA - Szupervályog & Permakultúra - Műhely oktató és bemutató területe is.

Hosszú távú terveink szerint Szivárvány Falu afféle ökoskanzen lenne, egy olyan fenntartható élettér, amely modellként szolgálhat más, vidékre költöző családok számára is. A megközelítőleg egyhektáros terület elrendezése alapvetően a -> permakultúra tervezési rendszerére támaszkodik, de ihletet merítettünk többek között Anasztázia (Oroszország zengő cédrusai) családi szeretet tere modelljéből is.

A terület funkcionálisan négy részre oszlik (-> Lásd a látványrajzon (nagyításhoz kattints a képre):

  1. mintakert és szupervályog bemutató épületek
  2. közösségi kert (közösség alapú mezőgazdaság)
  3. közösségi és oktatási tér (táborok, nyílt és önkéntes napok, kreatív, barkács és kézműves találkozók stb.)
  4. privát élettér,

és a permakultúra alapelveinek megfelelően zónákra és szektorokra oszlik.

Jelenleg a telek alsó részén lévő régi présház (jelenlegi lakóhelyünk) és a terület rendbetételén dolgozunk, illetve a tanfolyamok során megkezdett mintaépítmények befejezésén. Attól függően, hogy az aktuális munkáinkkal hogyan haladunk, de legkésőbb idén nyár végén nekilátunk a -> Búbos Nautilus-dombház megépítésének is. Az épület a környezettudatos, szupervályog-technológiával épül, amelyet egy passzív földfűtés rendszerrel egészítünk ki (-> BúbosTeveház); mindkettő hazánkban új, innovatív technológia. Az általunk „passzív passzívháznak” nevezett rendszer jóval olcsóbb és fenntarthatóbb alternatívát jelent a jelenlegi öko- és passzívházaknál.
A Szivárvány Falu projektet elsősorban oktatási célokra szánjuk, de kisléptékű háztáji gazdálkodásra és kézműves-barkács-kreatív tevékenységre is lehetőséget nyújt. Hosszú távon további épületekkel, fenntartható infrastruktúrával és létesítményekkel (kerti tó, szélkerék, napkollektor stb.) és közösség kerttel egészítjük ki. Igyekszünk az önellátás kelléktárát felvonultatni, és a szupervályogon túl kipróbálni (és hatékonyan kombinálni az organikus és alternatív építési módok különféle megoldásait is: szalmabála, earthship, geodóm, jurta stb. A házakat körülvevő kertekben pedig a biogazdálkodás régi-új formáiba is belekóstolnánk (erdőkert, valipini, dombágyás stb.). Reméljük, a projekt sikerének köszönhetően a szőlőhegy többi része is újra benépesül, és valódi ökofaluvá alakul, amelyek amolyan szer jelleggel kapcsolódhatnak, segítve egymást a minél nagyobb fokú önellátáshoz vezető úton.


Miért Szivárvány?

Mert a szivárvány jelképezi:
  • a sokszínűséget, sokféleséget, ugyanakkor a teljességet, az egységet is, hiszen a szivárvány átöleli a színek teljes palettáját;
  • a szépséget, harmóniát, az életteli vidámságot.
Később akadtunk csak rá, hogy a szivárvány szó még mennyi mindenhez köthető:

Szivárványharcosok – „véletlen” egybeesés?

"A hetvenes évek közepén a cree indián törzs sámánja a Greenpeace-nek a „Rainbow Warrior” (Szivárványharcos) címet adta. Jóslata a következőképp szólt: „Ha a Föld beteg lesz és pusztulni kezd, a világ minden részén összefognak majd az emberek, akik nem a szavakban, hanem a tettekben hisznek. Céljuk az lesz, hogy meggyógyítsák a Földet. Csak úgy fogják őket emlegetni: Szivárványharcosok.” A Greenpeace egyik zászlóshajója azóta is ezt a nevet viseli."

Szivárvány-gyerekek – Szivárvány Falu leendő gyermekei ? :)

"Ők a mi isteni voltunk megtestesítői, és példák arra, mekkora lehetőségeink is vannak. A szivárvány-gyermekek e földön sosem éltek még, a kristály-gyermekek gyermekei ők. A szivárvány-gyermekek senkitől sem félnek. Kicsi avatárok ők, az istenek földi testet öltött alakjai, és az a dolguk, hogy segítsenek. Azért születtek, hogy adhassanak. A szivárvány-gyerekek szellemiségük csúcsán vannak már születésükkor."