Héreg

Héregről dióhéjban

Kb. 60 km-re van Budapesttől, Tatabányától 20 km-re. Kb. 1 órás autóút. 1000 lelkes szép, gondozott zsákfalu a Gerecse karéjában. A „medvehagymás” Gerecse-túra a faluból indul. A falu óvodát, alsó tagozatos iskolát üzemeltet, a szomszédos Tarjánban van általános iskola (ökoiskola!), Tatán alternatív iskola is. 

A falu honlapja
Google térkép

Február 4-i kirándulásunkon Nieszner József Polgármester Úr örömmel üdvözölte kezdeményezéseinket, mesélt a falu helyzetéről, arról, hogy milyen elgondolások születtek az elmúlt években. Héreg az átlagnál jobb helyzetben van, mert Tatabánya közelsége miatt a lakosság zömének (még) van munkahelye. Ennek ellenére hangsúlyozta, hogy a falujuk jövője szempontjából is az egyetlen járható út az összefogás, a fenntartható, önellátó életforma népszerűsítése. (Ez utóbbira példa a most beadott pályázat, amelyben a helyes komposztkészítést fogják tanítani a lakosoknak.)
Sok más faluhoz hasonlóan itt is alig gazdálkodnak a lakók, a kertjüket művelők többsége az idősebb korosztályba tartozik. A faluban évek óta születnek tervek, elgondolások a változás szellemében. Támogatnák a helyi lakosságot ellátó háztáji illetve közösségi gazdálkodás lehetőségeit is. Piac szervezése is szóba került a környező falvakkal összefogva. Évekkel ezelőtt már volt szó a falu egy hasznosításra szánt belterületi részén egy minta ökofalu létrehozására, ez ügyben egy tatabányai ökoépítésszel állnak kapcsolatban. Illetve minta szélerőmű telepítése is elindult. Ezek a kezdeményezések akkor (többnyire pénzügyi okok miatt) meghiúsultak. Az elmúlt években azonban kedvezőbbé vált a helyzet az ilyen kezdeményezések megvalósítására, így nyitottak és együttműködőek ezeknek a terveknek a felelevenítésére.

A lándzsaforma Hosszúhegy, ahogy kinyúlik a Gerecséből. Délnyugati lejtőjét szemeltük ki a SzuperVályog és PermaKultúra Központnak és a Szivárvány Falu első telepeseinek és kertjeinek otthont adó területet.


A falu legmagasabb pontja, gyönyörő panorámával a falura és a Gerecsére, melynek dél-nyugati lejtőjén
(baloldali kép) és a felette húzódó laposabb egybefüggő területen (jobboldali kép) - részben belterületi, részben külterületi részen - alakítható ki a majdani ökofalu.
Comments