Az elképzelés

 • Ha megtehetném, hogy nem számít a pénz, azt a munkát végezném, amit most, vagy valami mást, máshol?
 • Van olyan készségem, tudásom, jártasságom, ami egy közösség számára hasznos lehetne?
  Olyan, amit szeretek, de a mindennapi megélhetésért végzett munkámban nem tudok kihasználni, mert nincs rá szükség, vagy nem fizetik meg?
 • Szeretnék többféle dolgot csinálni, színesebb életet élni?
 • Szeretném, ha hosszútávon több szabadidőm lenne, amelyben hobbijaimmal, kreatívabb dolgokkal is foglalkozhatok?
 • Szeretnék a lehetőségekhez képest önellátó módon élni, függetlenedni a (ki)szolgáltatótoktól?
 • Szeretném a gyerekeimet másként, a közösségben, a valódi életben tanítani, és nem a megszokott iskolai nevelésben, képzésben részesíteni?
 • Szeretnék természetközelibb, (környezet)tudatosabb, fenntarthatóbb életet élni?
 • Szeretnék egészségesebben élni, minőségi táplálékot enni?
 • Fontos számomra a közösség, a spiritualitás, a személyes fejlődésem?

Miközben ezek a kérdések foglalkoztattak, egyre inkább körvonalazódott bennünk, hogy a válaszokat ezekre a kérdésekre nem vagy csak korlátozottan találjuk meg a jelenlegi elszigetelt városi életterünkben. Alighanem vidékre vezet az utunk...

Így indítottuk el Héregen a Szupervályog & Permakultúra Bemutató és Oktató Központ alapjainak a lerakását. Héreg a Gerecse karéjában, kiváló mikroklímájú helyen fekszik. A falu ápolt, gyönyörű fekvésű zsákfalu. A medvehagyma-rajongók által jól ismert Gerecse-túra a faluból indul. A szupervályog-Központ a falu külterületén, közvetlenül a Gerecse egyik nyúlványát képező dél-nyugati fekvésű domboldalon kap helyet, közművektől mentes, csendes, erdővel határolt külterületen.


Ez nemcsak a hely szépsége és egészséges klímája miatt fontos, hanem azért is, mert a jelenleg nomád körülményekkel szolgáló terület a különböző formájú és funkciójú szupervályog-épületek és kerti létesítmények bemutatásán túl modellként fog szolgálni arra is, hogy milyen módszerekkel tehetjük a lakóhelyünket a lehetőségekhez képest a leginkább önellátóvá. Hosszú távú célunk ugyanis egy olyan komplex, autonóm rendszer kiaalakítása, amelyben az organikus építészeti módokat kiegészítve fontos szerepet kap az alternatív, megújuló energiák alkalmazása, az önellátó, takarékos és környezetkímélő víztisztítás és vízgazdálkodás, és az önfenntartó biogazdálkodás, azaz a permakultúra bevezetése is.

A területen esővíz és használt víz (szürkevíz) gyűjtő rendszert, komposzt WC-t (alomszéket), megújuló energiákat - napkollektort (barkácsoló kedvűek házi készítésű sörkollektort), napelemet, szélenergiát - fogunk alkalmazni a jövőben. Nagyon jó hatásfokú és kellemes belső klímát biztosító tömegkályhát is szeretnénk majd építeni.
A permakultúra alapelvein és a biodinamikus gazdálkodáson alapuló biokertészkedésbe, növénytermesztésbe és állattartásba is mihamarabb belekezdünk.
Fontosnak tartjuk a terület tisztán tartását, az egészséges és természetes környezet megőrzését, a minimális hulladéktermelést, szelektív hulladékgyűjtést, hulladékhasznosítást, újrafelhasználást is. A területen kerüljük a környezetre ártalmas vegyszerek használatát, és lehetőleg egyszerű, a természetet nem károsító tisztító- és illatszereket használunk.