Korábbi programok

Szivárvány Közösség megbeszélés
Budapest, 2012. március 8-tól minden csütörtökön, 18.00-21.00

A március 5-i találkozónkon az összegyűlt "mag" megállapodott abban, hogy minden csütörtökön találkozunk ugyanabban az időpontban, és elkezdjük a tényleges tervezést és munkát.
A találkozóra azokat várjuk, akik eddig már többé-kevésbé bekapcsolódtak (felvették velünk a kapcsolatot, motivációs levél küldésével megerősítették kapcsolódási szándékukat és/vagy voltak valamelyik találkozónkon), azaz akik szeretnének a tettek mezejére lépni és bekapcsolódni a
közös megvalósításba.
Kérjük, hogy e-mailben vagy a facebookon jelezd, ha szeretnél részt venni.
Helyszín: Budapest, I. ker.

Elemózsiát, amit enni-inni szeretnétek, hozzatok!Korábbi események:

SZIVÁRVÁNY TRÉNING EGYÉNEKNEK ÉS KÖZÖSSÉGEKNEK
2012. július 27-29.(péntek délutántól vasárnapig)

Jelenlegi tréningünk kiemelt témája:
a közösségalapítás,

a
csoportok hatékony működésére, összehangolódás.

-> Részletek

Önellátó biogazdálkodás - Permakultúra előadás
Baji Béla előadása Budapesten: 2012. április 6. és Héregen 2012. április 7.
a Szivárvány Falu és a SzuperVályog és PermaKultúra Munkacsoport szervezésében

Hagyd, hogy a kerted dolgozzon helyetted!

A permakultúra olyan egyszerű szemléletrendszer, amely összhangot teremt a lakókörnyezetünk és a természet között.

A permakultúra szemléletén alapuló gazdálkodás olyan "önjáró" termelő rendszer, amely a természetben zajló ökológiai folyamatokat veszi mintául. A hagyományos konyhakerthez képest a permakultúra-kerthez minimális energiabefektetés szükséges. Az organikus kert gyakorlatilag önmagát tartja fent.

 

Budapesti előadás időpontja és helyszíne:

2012. április 6. péntek, 18.00-20.00

Tahitian Noni Arena, 1123 Budapest, Alkotás út 53/b. I. emelet.


Héregi előadás időpontja és helyszíne:

2012. április 7. szombat

- terepszemle és permakultúrás tanácsadás a Szivárvány Falu
  területén kb. 10.00-17.00 (9.30-kor találkozó a Sport Vendéglőben
, később érkezőknek a Szivárvány Falu megközelítése)

- előadás a héregi kultúrházban (Jókai Mór Kultúrotthon, 2832 Héreg
  Fő út 28.) 18.00-20.00

A héregi eseményt még értékesebbé teszi, hogy az előadás előtt a szombati napot (kb. 10.00 órától) arra szántuk, hogy Baji Bélával terepszemlét tartunk a Szivárvány Falu leendő helyszínén. A gyakorlatba ültetjük az elméletet, azaz a konkrét helyi viszonyokra vonatkozó szakmai tanácsokat kapunk azzal kapcsolatban, hogy hogyan alakítsuk ki a területen az épített és a gazdálkodásra szánt környezetet permakultúrás szemlélettel.


Belépődíj: 500.- Ft/fő, támogatói jegy: 1000.- Ft (vagy, amennyit gondolsz)

Jelentkezés Facebookos eseményen: Budapest / Héreg

E-mail: falu@szupervalyog.hu

Tel.: 30/736-3821

 

Mindkét előadáson Baji Béla dedikálja "Permakultúra és önellátó biogazdálkodás" című könyvét, melyet a rendezvényen 700 Ft kedvezménnyel lehet megvásárolni (2700 Ft helyett 2000 Ft).


Étkezés, szállás Héreg:

A héregi terepgyakorlat önellátó, enni-innivalót hozzatok, a területen nomád körülmények vannak. 

Étkezési és szállás lehetőség: Héreg Sport vendéglő

 

A permakultúráról bővebben.


Önkéntes hétvége Héregen - Alapkőletétel, tereprendezés, építés megkezdése:
2012. március 30- április 1. péntek-vasárnap

Itt a tavasz, ragyogóra fordult az időjárás, azaz elérkezett az ideje, hogy a Szivárvány Közösség a tervezési és közösségépítő munkálatok mellett a terület kialakításába is belefogjon!
Március utolsó hétvégéjén 3 napos terepmunkára megyünk Héregre, ahová szeretettel várunk mindenkit, akinek kedve van egy kis hasznos kimozdulásra. Egyben ez a hétvége lesz az első ünnepélyes :) alkalom, amelyen a majdani Szivárvány Falu alapjainak lerakását, első munkálatait megkezdjük.
-> Részletek ITT!


SZIVÁRVÁNY FALU KIRÁNDULÁS HÉREGRE
2012. március 18. vasárnap, 11.00-17.00


A közösség magja már konkrét munkákba, feladatokba kezd a helyszínen (a falu leendő hosszúhegyi központján), de szeretnénk újabb lehetőséget teremteni azok számára, akik szeretnének velünk találkozni, megnézni környéket. Ezért egy kis kirándulást is tervezünk a Gerecsébe. A kirándulásra 11.00-kor indulunk a Sport Vendéglő elől.
Google térkép: Sport Vendéglő
Jelentkezés: Facebookos eseményen
E-mail: falu@szupervalyog.hu
Tel.: 30/736-3821SZIVÁRVÁNY FALU MEGBESZÉLÉS - BUDAPEST
2012. március 5. hétfő, 18.00-21.00
A hétvégi Szivárvány Falu találkozó nagyon jól sikerült a. A két napon összesen több mint 40-en voltunk (plusz a szüleikkel érkező "csemeték").
A csapat legaktívabb "magja" a két napon végig együtt maradt, és a vasárnapi elköszönéskor megszavaztuk, hogy minél hamarabb összeülünk, és belevágunk a tervezésbe, azaz a stratégia kidolgozásába.
A találkozóra azokat várjuk, akik eddig már többé-kevésbé bekapcsolódtak (felvették velünk a kapcsolatot és/vagy voltak valamelyikeik találkozónkon stb.) és immár szeretnének a tettek mezejére lépni.


SZIVÁRVÁNY KÖZÖSSÉG TALÁLKOZÓ III. - HÉREG
2012. március 3-4, szombat-vasárnap

Sport Vendéglő

Mielőtt nekilátunk a terveink megvalósításának, szeretnénk egy hosszabb találkozót tartani, ahol nem szorít minket az idő az ismerkedésben és az eszmecserében. Ezért tervezünk most egy kétnapos összejövetelt.
A találkozó célja, hogy megnézzük a faluban a letelepedésre, gazdálkodásra szóba jöhető területeket, illetve azt a falurészt, amely a jövőbeli önellátó mintaökofalu helyszíne lehet. Ez egy lehetőség azoknak is, akik az első "terepszemlére" nem tudtak eljönni.
A találkozó egyben a Szivárvány Közösség "alakuló gyűlése" is, azaz most már konkrétan szeretnénk körvonalazni, kik alkotják majd a közösség magját, illetve kik milyen "konstrukcióban" csatlakoznak a kezdeményezéshez, kinek milyen elképzelései, céljai vannak, és mik a következő lépések, feladatok.

Elsősorban azokat várjuk, akik vagy az első héregi, vagy a második budapesti találkozónkon ott voltak, vagy akikkel már korábban kialakítottunk valamilyen együttműködést, azaz a kezdetektől aktívan "jelen" voltak a kezdeményezésben, ha nem is voltak fizikailag jelen az előző két találkozónkon. Ennek az az oka, hogy szeretnénk valóban a tettek mezejére lépni, és hatékonyan haladni a céljaink felé. Ennek ellenére ezt a harmadik találkozót még nyitva hagyjuk azoknak, akik szeretnének csatlakozni, de nem tudták megoldani az első két találkozón való részvételt, vagy menet közben hallottak a kezdeményezésről.
FONTOS: Azoknak az érdeklődését vesszük komolyan, azokra tud a közösség számítani, építeni, akik a személyes megjelenésükkel is támogatják a kezdeményezést, és legalább az egyik találkozónkra eljönnek, hogy személyesen is meg tudjunk ismerkedni, eszmét cserélni. (Persze kivételt képeznek azok, akik külföldről jelezték, hogy lélekben velünk vannak, de fizikailag egyelőre nem tudnak csatlakozni.) Bár a jövőben is lehet majd csatlakozni a közösségünkhöz, és lesz számos olyan programunk, amely nyitott lesz bárki érdeklődő számára, a következő hetekben a kezdeményezés beindítására szeretnénk koncentrálni, így nem tervezünk több nyitott találkozót. Ezért kérjük, hogy aki komolyan gondolja a csatlakozást, tegye magát szabaddá erre a hétvégére, ahol több időt szeretnénk szánni az ismerkedésre, teendőink megbeszélésére.

A fotó hátterében a Hosszúhegy és a Gerecse, a Szent László-patak a Hosszúhegy előtti forrásból indul útjára...

Családot, gyerekeket is hozzátok :)!
Helyszín a Sport Vendéglő, ahol az első kiránduláson is összegyűltünk.

Szállás, étkezés, fontos tudnivalók a találkozóval kapcsolatban -> ITT

Jelentkezés: a Facebookra is felkerült az esemény, de kérjük, hogy részvételi szándékodat, szállás és étkezés iránti igényedet legkésőbb 2012. március 1. csütörtök 20.00 óráig küldd el a 
falu@szupervalyog.hu címre.

SZIVÁRVÁNY KÖZÖSSÉG TALÁLKOZÓ II. - BUDAPEST
2012. február 17. péntek, 17.30-tól
Tahitian Noni Arena, 
1123 Budapest, Alkotás út 53/b. I. emelet.


Mivel közeleg a tavasz, és szeretnénk, ha az első telepesek már elindulnának a munkával, tervezünk egy találkozót azoknak, akik szeretnének tevőlegesen is bekapcsolódni az ökofalu kezdeményezésbe.
                                             
Várjuk azokat, akik
  • leköltöznének, azaz csatlakoznának az első telepesekhez, mint az ökofalu megalapítói,
  • maradnának jelenlegi lakóhelyükön, de szeretnék, ha a mi falunk látná el őket bioélelmiszerrel (közösség által támogatott gazdálkodás vagy ökotársulás jellegű kezdeményezés), 
  • későbbiekben tervezik a kiköltözést, ennek lehetőségét szeretnék előre megteremteni,
  • egyszerűen csak támogatni szeretnék a kezdeményezésünket, és bekapcsolódnának a Szivárvány Közösségbe!

A megbeszélésen beszámolunk a héregi kirándulás és beszélgetés alapján körvonalazódó konkrét lehetőségekről, amelyekről a Polgármester Úr tájékoztatott bennünket, arról, hogy miben ajánlotta fel segítségét stb. A találkozó célja ennek tükrében az elképzelések egyeztetése, a célok kitűzése, és a konkrét teendők, lépések megbeszélése...

Jelentkezés: Facebook esemény, információ: falu@szupervalyog.hu

BESZÁMOLÓ - 2012. február 17-i találkozóról:

A találkozón elhangzottak lényegét, a következő lépéseket lásd a Szivárvány Út - célok oldalon.
Nagyon köszönjük a több mint 30 érdeklődőnek a részvételt, és Papp Zoltánnak a helyszín biztosítását :)!


ÖKOFALU TALÁLKOZÓ I. - KIRÁNDULÁS HÉREGRE
2012. február 4. szombat


Az önellátó életforma és az ökofalu-szerveződés iránt érdeklődőknek kirándulást tervezünk erre a csodálatos, erdős területre, feltöltődni, körülnézni, ötletelni. Szeretnénk egy kirándulást tenni a Gerecse szomszédos karéján is. Napi ennivaló, kirándulós ruha szükséges, fényképező is hasznos. Videofelvétel készül.
Telekocsikat is szervezünk a lejutás biztosítására.
Gyülekező reggel 9-kor a 1012 Budapest, Logodi u. 60. szám előtt.

Az eseményt a Facebookon hirdettük meg "Ökofalu szerveződik - kirándulás Héregre a Szivárvány Falu helyszínére" címen.
A Szupervályog és Önfenntartás csoportban számos fotó is található a helyszínről.

Adjá(to)k tovább az eseményt, hogy akinek ott a helye, tudjon róla.
Mindenkit szeretettel látunk, mindennemű elköteleződés nélkül :)!

BESZÁMOLÓ - 2012. február 4-i kirándulásról
:

Az ökofalu szerveződés és a kirándulás nagy tetszésnek örvendett! Több mint 200 fő jelezte érdeklődését a facebook-os
oldalon. A túlzottan pánikkeltő időjárás előrejelzéssel és a kezdődő havazással dacolva 36-an gyűltünk össze a héregi Sport Vendéglőben, majd indultunk egy kisebb kirándulásra, hogy körbejárjuk a környéket.
Visszaérkezésünk után Aldea Benedek, a Magyar Ökotarsulás vezetője mesélt nekünk a biodinamikus gazdálkodáson alapuló ellátó rendszerükről, és hogy az általuk már elindul és szép sikereket elérő kezdeményezés hogyan kombinálható a mi önellátó ökofalu terveinkkel. Röviden mi is összefoglaltuk elképzeléseinket, terveinket. A beszélgetésen a falu polgármestere - Nieszner József - is részt vett, és nagy örömünkre szolgált, hogy tetszett neki a kezdeményezésünk. A falu lehetőségeihez mérten felajánlotta a támogatását, segítéségét abban, hogy a faluban el tudjuk kezdeni a Szupervályog és Permakultúra Központ megvalósítását, és a majdani ökofalu alapjainak a lerakását.

Az eseményről Both Gábor - Emberiseg.hu - készített videófelvételt, amelynek összefoglalója felkerült a youtube-ra.


Köszönjük a Polgármester Úr részéről a pozitív fogadtatásunkat, Aldea Benedek nagyon hasznos részvételét, Both Gábor tudósítását, a Sport Vendéglő dolgozóinak munkáját, akik külön készültek a csoportunk fogadásunkra, és nem utolsó sorban a résztvevőknek, hogy
nem hagyták magukat eltántorítani a kirándulástól sem a vészjósló előrejelzések, sem a hideg ellenére!

Nemcsak gyönyörű és jó adottságú helyet találtunk, de támogató helybeli közösséget is, amely megalapozza,
hogy tavasztól el tudjon indulni az Szivárvány Falu projekt! Várjuk a formálódó Szivárvány Közösség tagjait!

Részletes beszámoló -> ITT
Ha csatlakozni szeretnél a kezdeményezésünkhöz, kérjük olvasd el az alapvető információkat a szellemiségünkkel, céljainkkal, terveinkkel kapcsolatban
-> ITT
Comments